Freek&NicoleGetekend Land, jonge boeren in het groene hart

In de film gaat Freek van Leeuwen, een jonge melkveehouder uit Zoeterwoude, samen met zijn vriendin Nicole de Gier op zoek naar mogelijkheden om het familiebedrijf De Vierhuizen over te nemen. Het is een relatief klein bedrijf waarop zijn opa en oma al boerden. De flats verschenen de afgelopen jaren langzaam maar zeker aan de horizon. Misschien wordt de polder wel aangewezen als retentie- of te wel wateropvanggebied. Bedrijfsvergroting, agrotoerisme, natuurbeheer passeren de revue. Freek en Nicole praten met ervaren veehouders, een planoloog van de provincie en andere adviseurs.

Freek en Nicole overleggen met Freeks ouders; ze wikken en wegen. Uiteindelijk nemen zij het besluit om te emigreren. Dat was niet de intentie toen we met het maken van de film begonnen. De zoektocht naar zijn eigen toekomst brengt Freek langzamerhand bij het nemen van een moeilijk besluit: weg uit het Groene Hart.

Lengte 50 min, scenario en regie: Peter Veer, productie: Pieter van Huystee Film Amsterdam / IKON Hilversum, Première 25 september 2004, Nederlands Filmfestival Utrecht. Uitgezonden op 21 oktober 2004 Nederland 1. Op de avond 'Het Nieuwe Boeren in Perspectief' van CINEBLEND werd de film samen met vier andere producties besproken. Klik hier om naar een impressie van de flm te gaan.