De tentoonstelling Suriname-Nederland 40 jaar was in 2015 te zien in het Museum Volkenkunde in Leiden.

  


Fri, fri fri(Vrij, vrij vrij) scandeerde de feestende massa in Paramaribo aan de vooravond van de onafhankelijkheid in Suriname. Surinamers die minder vertrouwen hadden in de verzelfstandiging van Suriname namen het vliegtuig naar Nederland. Bijna een derde van alle Surinamers verliet het land. 

Op 25 november 2015 was het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. In het project ‘Suriname-Nederland 40 jaar later’ werd de relatie Suriname-Nederland aan de hand van een tentoonstelling, filmretrospectief, educatieprogramma, debat en literaire talkshow onder de loep genomen.  

Vragen die aan de orde kwamen, waren: hoe kijken beide landen terug op de relatie Suriname-Nederland? Wat is er terecht gekomen van de dromen van toen? Hebben Nederland en Suriname nog een gemeenschappelijke toekomst? Het project sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Tussen Droom en Daad.  

Op 21 oktober werd de tentoonstelling geopend door Pvda-Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansingh.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier het filmpje op Youtube waarin jongeren praten over het belang vn het onderwerp van de tentoonstelling voor het onderwijs en de jonge generatie.  

Beluister hier het interview met Anne Marie Woerlee - hoofd tentoonstellingen - op radio 1.

Bekijk hier het filmpje met bezoeker/ fluitist Ronald Snijders in Museum Volkenkunde.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Suriname-Nederland 40 laar later, 1975-2015 was een initiatief van Ellen de Vries i.s.m. de Stichting Multimediale Cultuur.

Kijk voor het nieuwe project van Ellen op www.nolahatterman.com

 

Onze partners

Onze sponsors